overige

Jaardoelen (2) Terugblik

Vorige week heb ik een moment genomen om terug te blikken op 2019.

Ik heb teruggekeken in mijn bullet journal met daarin mijn doelen en agenda. Van ieder kwartaal heb ik de hoogte- en dieptepunten opgeschreven. Het was mooi om te zien hoe mijn bedrijf zich ontwikkeld heeft in het afgelopen jaar. In februari ging ik naar de KvK. Ik begon met redactie-opdrachten en daar kwamen steeds meer schrijfopdrachten bij. Mijn grootste ontdekking dit jaar was dat ik zo genoot van het schrijven van artikelen. In het najaar combineerde ik dit met een aantal bullet journaling workshops. Ik vond het erg prettig om mijn eigen tijd te kunnen indelen, hoewel ik soms wel collega’s miste. Ook vond ik het lastig dat ik soms weinig werk had en soms erg veel. In het laatste kwartaal behaalde ik alle werkdoelen die ik mezelf had gesteld.

Op persoonlijk vlak waren er dit jaar vooral veel leuke dingen. Ik kocht eindelijk een piano, we hadden een seizoensplaats op een camping in de buurt, ik was betrokken bij het vakantiebijbelfeest en ging naar een stiltedag en een vrouwenweekend. Vervelend was dat ik in het najaar veel ziek was en daardoor weinig kon sporten. En dat terwijl ik juist zo genoot van het sporten in de eerste drie kwartalen.

Een paar maanden geleden heb ik er bewust voor gekozen om de zondag zo veel mogelijk vrij te houden en er op deze manier echt een rustdag van te maken. Geen telefoons, huishouden of klusjes, alleen naar de kerk en een wandeling in het bos. Een keuze waar ik iedere week opnieuw blij mee ben; het brengt zoveel rust!

Het hele jaar heb ik me steeds opnieuw voorgenomen om ’s ochtends op tijd op te staan om stil te zijn en tijd met God door te brengen. Hoewel ik mezelf best beschouw als een gedisciplineerd persoon, is me dat nog steeds niet structureel gelukt. Daar baal ik van, want ik denk dat dit veel zou toevoegen aan mijn leven.

Woord van 2019

Al met al was 2019 een erg mooi jaar, waarin ik veel geleerd heb en mezelf heb ontwikkeld. Ik leerde veel van de artikelen die ik schreef en kon deze kennis ook meteen toepassen in dingen die ik tegenkwam. Het woord ‘groei’ past goed bij dit afgelopen jaar: persoonlijke groei en groei in mijn bedrijf.

Hoe blik je terug?

Terugblikken hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. Verdeel het jaar in vier kwartalen en schrijf per kwartaal een aantal hoogte- en dieptepunten op. Kijk hiervoor in je foto’s, agenda, social media en todolijsten.

Vervolgens schrijf je verschillende categorieën in je leven op. Bij mij waren dat bijvoorbeeld gezin, gezondheid, relatie, hobby’s, vrienden, geloof en werk. Per categorie noteer je wat er goed ging en wat er beter kan. Als je dat wilt, kun je nog een woord van het jaar bedenken.

Plannen voor 2020

Tijdens de terugblik heb ik al allerlei ideeën bedacht voor dingen die ik in 2020 wil gaan doen. De kunst is vooral om hierin de juiste keuzes te maken. In mijn volgende blog lees je op welke dingen ik me ga focussen.

Een gedachte over “Jaardoelen (2) Terugblik”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *