bullet journal, geloof, workshops

Bible bullet journaling

In de afgelopen maanden mocht ik een paar keer een workshop ‘bible bullet journaling’ geven. Wat is dat, vraag je je misschien af. Het heeft in ieder geval niets te maken met de creatieve journaling bijbels die je af en toe voorbij ziet komen. Een journal is gewoon een notitieboek. En bible bullet journaling is niets meer of minder dan schrijven tijdens je tijd met God. Misschien is dat een betere naam, maar het klinkt wat minder lekker.

Ik ben al jaren een enthousiast bullet journaler. Een bullet journal is een notitieboek met puntjes, waarin je je agenda en todo’s bijhoudt. Zo’n bullet journal kun je ook gebruiken voor de tijd die je met God doorbrengt, bedacht ik. De basis hiervan vormt schrijven. Schrijven is een hele fijne manier om je gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Zet gewoon je pen op het papier en je ontdekt vanzelf wat er allemaal in je hoofd omgaat. Tegelijkertijd geef je door te schrijven alles wat je meemaakt een plek. Je brengt structuur aan, je hoofd wordt helderder. Je kunt loslaten waar je mee zat. En soms kun je zelfs nieuwe inzichten krijgen tijdens het schrijven. Een krachtig middel!

Als ik mijn bullet journal erbij pak, start ik daarom altijd met gewoon van me af schrijven. Ik schrijf op hoe ik me voel, waar ik tegenaan loop, wat fijn was en wat niet. Vaak wordt mijn verhaal vanzelf al een gebed. Gewoon blijven schrijven is hierbij het uitgangspunt: juist als je nog even verder gaat, boor je die diepere lagen aan.

Het tweede wat ik doe, is een bijbelgedeelte lezen. Hier zijn allerlei leesroosters voor te gebruiken. Die van het Bijbelgenootschap werkt volgens het kerkelijk jaar en bevat korte stukken tekst. Ik gebruik een aantal verschillende schrijfmethodes om de bijbeltekst te verwerken. Een dagboekje lezen kan soms ook fijn zijn, maar dan ga je meteen naar de interpretatie die de auteur van het bijbelgedeelte heeft. Als je schrijft over een bijbelgedeelte, laat je de tekst goed op je inwerken en zoek je zelf naar een toepassing. Dat gaat net een laagje dieper. De tekst gaat zo echt iets voor je betekenen en je draagt hem de hele dag met je mee. Een methode die ik erg fijn vind, is lectio divina.

Last but not least is natuurlijk gebed. Dit schrijf ik ook uit, zo houd ik mijn aandacht er beter bij. Soms werk ik met twee kleuren: een voor mijn eigen gedachten, en een andere kleur voor dat wat God wil zeggen over mijn gebedspunten.

Aan het begin van iedere maand maak ik een aantal maandpagina’s, waar ik bijvoorbeeld het bijbelleesrooster opschrijf. Ook maak ik hier een pagina met gebedspunten en een pagina met mooie bijbelteksten en inzichten.

In zo’n bible bullet journal passen natuurlijk nog veel meer dingen. De notities van de preek of van een conferentie kunnen erin, aantekeningen bij een mooi boek of een podcast, notities bij een bijbelstudie of kring en nog veel meer. Zo heb je alles op een plek en ga je langzaam maar zeker zien hoe je geloofsleven zich ontwikkelt: verhoorde gebeden, teksten die terugkomen en inzichten die je opdoet.

Een bible bullet journal kun je helemaal zelf vormgeven. Probeer iets en doe het de volgende dag of maand weer helemaal anders. Niets moet, alles mag! Als je iets doet wat bij je past, houd je het langer vol. Dagelijks terugkeren naar God, geeft je rust. Je leert Hem er beter door kennen. Door te schrijven leer je bovendien jezelf beter kennen, en wie je bent in zijn ogen. Veel tijd kost het niet, maar het is wel een hele fijne manier om de rust in je leven te bewaren.

In mijn workshop leg ik precies uit hoe je een bible bullet journal kunt gebruiken. Ik geef allerlei voorbeelden van verwerkmethodes. Ook ga je zelf dingen uitproberen; het is ten slotte een workshop! Deelnemers zijn enthousiast:

Ik vond het een hele fijne workshop. Nieuwe energie en idee├źn voor mijn stille tijd. Heb bujo wel veel gebruikt, maar nooit eerder voor mijn tijd met God.

Veel plezier met je bible journal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *