bullet journal, over mij, timemanagement

Jaardoelen (1)

Het einde van het jaar is een goed moment om eens terug te kijken en vooruit te kijken. In de afgelopen jaren heb ik hier verschillende vormen voor gebruikt. Dit jaar wil ik het als volgt gaan aanpakken: ik maak een jaarplan volgens het boek Grip én ik bedenk een ‘woord van het jaar’. Wat houdt dit in?

Rick Pastoor beschrijft in Grip hoe je plannen maakt voor je week, kwartaal en jaar. Geïnspireerd door zijn ideeën, stel ik voor ieder kwartaal een aantal doelen. In de praktijk zijn dit drie kwartalen: de maanden januari tot maart, april tot juni en september tot december.

Deze doelen zijn afkomstig uit het jaarplan. Hierin denk je na over wat je dit jaar wilt bereiken in werk en prive. Dat helpt je om gefocust dingen te gaan doen. Voor het maken van een jaarplan kijk je eerst uitgebreid terug in je agenda, foto’s, dagboek en andere plekken waar je dingen bijhoudt. Wat ging er goed dit jaar en wat kan er beter? Als je kwartaaldoelen hebt gesteld, kun je kijken of je die hebt behaald. Op deze manier heb je al een mooi overzicht van je jaar en ben je waarschijnlijk ook al wat dingen tegengekomen waar je dit jaar mee aan de slag wilt.

Vervolgens houd je per categorie een korte brainstorm. Loop alle aspecten in je leven langs: werk, vrienden, familie, gezin, vrije tijd, vrijwilligerswerk, sport, geld enz. Wat gaat goed? Wat kan beter? Wat zou je liever anders willen?

Nu ga je keuzes maken; formuleer per categorie een tot drie doelen die haalbaar en concreet zijn. Dit doe je eerst alleen voor de komende drie maanden. Doelen stellen voor een heel jaar is vaak niet handig, omdat je ze halverwege wilt kunnen bijstellen. Voor de rest van het jaar kun je alvast een schets neerleggen.

Vervolgens is het natuurlijk de kunst om de doelen ook echt te gaan behalen. Wil je elke week twee keer gaan sporten? Plan dit dan in je week. Anders komt het er niet van. Dit kun je heel handig doen in je bullet journal, bijvoorbeeld met een tracker.

Dit idee van het jaarplan combineer ik met een woord van het jaar. Het idee komt van Tineke Wuister, die het beschrijft in haar boek Lucht. Dit heeft een iets meer spiritueel tintje. De basis is hetzelfde: kijk terug op afgelopen jaar en ontdek wat je raakte, wat je leerde, wat je lastig vond. Waar wil je je komend jaar op gaan richten? Ga eens brainstormen, nadenken en bidden. Hiervoor is het fijn als je even afstand kunt nemen van je dagelijkse praktijk. Is dit verlangen te omschrijven in een paar woorden? Het kan bijvoorbeeld avontuur zijn, toewijding, aandachtig leven of langzamer leven.

Ik heb allerlei ideeën en ik kijk ernaar uit om dit in concrete doelen te gaan gieten. In de kerstvakantie breng ik veel tijd met mijn gezin, waardoor ik niet echt gefocust kan nadenken. Ik ben daarom van plan om in de week voor de kerstvakantie al een terugblik te gaan doen. Dat doe ik lekker op papier, in mijn bullet journal, en dat neem ik mee op vakantie.

Met deze terugblik in mijn achterhoofd ontstaan er in de vakantie dan vast wel wat mooie plannen en doelen. Ergens in of na de vakantie neem ik dan de tijd om dit uit te werken. Wordt vervolgd!

Een gedachte over “Jaardoelen (1)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *