overige

Favoriete thuis-workouts

Sinds kort sport ik thuis met behulp van Youtube-filmpjes. Say what? Tja, de sportschool was dicht, maar ik merkte wel dat er wat coronakilo’s bij waren gekomen … daar moest iets aan gebeuren.

Nu sta ik regelmatig zwetend voor een beeldscherm. Ik moest me wel even ergens overheen zetten: ik word regelmatig uitgelachen door man en kids en niemand motiveert me om te beginnen. Maar als ik eenmaal bezig ben, is het eigenlijk heel lekker. Ik kies zelf de tijd en plaats waarop ik ga sporten. En ik kan ook zelf de workout pakken waar ik op dat moment zin in heb. Hieronder vier van mijn favoriete kanalen:

Optimavita

Marloes van Optimavita heeft heel veel workouts online geplaatst. Het niveau staat duidelijk aangegeven, ze legt de oefeningen goed uit én ze moedigt je enorm aan. Ze zweet zelf ook lekker mee en dat is fijn. Als je net begint met sporten, is Optimavita een goed startpunt, maar ook voor gevorderden zijn er uitdagende workouts.

CrossYoga

De Deense Rie is christen én yoga-instructeur. Zij heeft CrossYoga ontwikkeld, waarbij ze yoga combineert met bijbelteksten. De video’s hebben thema’s als ‘Gods promises’ en ‘Strong in weakness’. De combinatie van meditatie en lichamelijke beweging lijkt misschien wat gek, maar ik vind het ontzettend fijn om te doen. Als ik afstem op mijn lichaam, kan ik beter bij mijn gevoelens komen en voel ik me dichter bij God . Rie maakt ook pittige poweryoga video’s die ze combineert met fitnessoefeningen. Fijn als je wel wat meer power kunt gebruiken!

Nourish Move Love

Wil je sterker worden, dan zit je goed bij Lindsey van Nourishmovelooove. Bij de meeste van haar video’s heb je gewichten nodig. En ze zijn behoorlijk pittig! De oefeningen voor krachttrainingen hebben als doel om de spieren volledig uit te putten, dus een training van deze dame voel je wel. Er zijn ook veel zwangerschaps- en postpartum workouts. Lindsey praat veel en snel. Ik vind dat wel fijn; ze geeft veel info en het leidt af wanneer het zwaar wordt.. Als christen is haar doel dat je een sterker lichaam krijgt en niet een ‘bikini body’. Dat vind ik een heel prettig uitgangspunt. Haar slogan is ‘Pray often. Eat your veggies. Move your body. Love yourself + others.’ Mooi toch?

Heel tof vind ik de challenges die Lindsey via haar site en Instagram aanbiedt. Als ik dit schrijf, heb ik net de vierweekse ‘beginners’ challenge afgerond. Elke dag 20-30 minuten knallen werkt voor mij erg goed en het schema motiveert me om het vol te houden. Ik vind het schema niet zozeer voor beginners, maar je kunt het met gewichten zo zwaar of licht maken als je zelf wilt. Deze week begon ik met een tweeweekse challenge via Instagram (@nourishmovelove). Heel motiverend als je ziet dat anderen met dezelfde ‘workout of the day’ bezig zijn als jij!

Move with Nicole

Barre is een beweegvorm die uit het balletdansen komt. De basis bestaat uit korte bewegingen, afgewisseld met sierlijke dansmoves. Je hebt er alleen een stoel voor nodig, die als barre fungeert. Nicole maakt barre- en pilatesvideo’s en combinaties daarvan. Ze voert alle bewegingen heel mooi en sierlijk uit, alleen al fijn om naar te kijken. De instructies spreekt ze later in. Ze heeft een rustige, warme stem, waardoor de video’s heel rustgevend zijn. Dit zijn geen zweterige workouts, maar ze zijn perfect op de dagen dat het regent en je niet wilt wandelen, maar toch even wilt bewegen. Na afloop ben je helemaal relaxt en intussen heb je ongemerkt je spieren getraind. Voor de maand maart heeft ze een kalender gemaakt met voor iedere dag een workout.

En ook nog …

Dit waren mijn vier favoriete kanalen! Andere tips zijn de workouts van Sandra van der Star via Instagram (pittig!) en de christelijke yogalessen van HerDelight en Riverbloom (beide via Youtube en Instagram). Mijn man is enthousiast over de website fitnessblender.com. Tegen een klein bedrag kun je hier verschillende schema’s volgen. Er is veel variatie in moeilijkheid, lengte en aantal trainingen per week.

Thuis sporten – hoe doe je dat?

Een paar tips:

  • Kies een vast tijdstip en schrijf het in je agenda. Dit is een afspraak met jezelf!
  • Ik sport meestal vlak voor het eten. Dan kan ik daarna meteen aanschuiven aan tafel. Ik zet het eten alvast op of zet het in de oven, of mijn man maakt het af. Planning is alles.
  • Op sommige dagen sport ik na het eten. Dan trek ik zo snel mogelijk mijn sportkleding aan en start meteen na de avondspits. Als ik te lang wacht, kom ik niet meer van de bank.
  • Zoek een workout waar je plezier in hebt, zo wordt het iets waar je naar uitkijkt.
  • In huis is het veel warmer dan in de sportschool. Sport daarom lekker in je sportBH, niemand ziet je.
  • Qua materialen kom al ver met een matje of deken voor op de voer. Eventueel kun je later nog wat gewichtjes aanschaffen.
  • Zoek een plek in huis waar je voldoende ruimte hebt.
  • Zoek een koelere plek, ik vind de bijkeuken hiervoor ideaal. Ik sta ook weleens in de kamer of keuken, maar dat is al snel te warm.
  • Een keertje geen zin? Kies een andere (kortere) workout of ga lekker wandelen. Wees niet te streng voor jezelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *