boeken

Hoe maak je een boek?

Je hebt een boek geschreven: een roman, een kinderboek, je levensverhaal of een non-fictieboek. Maar hoe zorg je er nu voor dat dat tekstbestand een gedrukt boek (of een ebook) wordt? Bij ieder boek verloopt dit volgens dezelfde stappen. Als je een boek in eigen beheer wilt uitgeven, is het ook handig om deze stappen te volgen. Ik leg het stap voor stap aan je uit!

Stap 1: Illustraties

Komen er illustraties in je boek? Je eerste stap is om een illustrator aan het werk te zetten. Illustraties maken kost namelijk veel tijd. Intussen ga je alvast verder met de teksten. Bedenk hoeveel illustraties je wilt, in welke stijl en of ze fullcolour of zwart-wit worden. Zoek een illustrator die je aanspreekt. Maak een duidelijke briefing voor de illustrator, waarin je beschrijft welk beeld je zoekt en welke sfeer het moet uitstralen. Liever foto’s? Hiervoor geldt hetzelfde.

Stap 2: Tekstredactie en tekstcorrectie

Iedere auteur, hoe ervaren ook, heeft een redacteur nodig. De redacteur leest het boek kritisch door en geeft adviezen over schrijfstijl, structuur en inhoud van het boek. Hoe meer meelezers hoe beter: zoek dus ook mensen in je omgeving die kritisch willen meelezen. Als je helemaal tevreden bent over de inhoud, gaat het manuscript naar een corrector. Deze persoon haalt alle schrijffoutjes eruit en zorgt dat de zinnen lekker lopen. Vergeet niet om een voorwoord, inleiding, dankwoord en bronvermeldingen toe te voegen.

Stap 3: Vormgeving

Tekst en illustraties klaar? Dan is het tijd voor de vormgeving. Ook nu is de briefing belangrijk. Vertel de vormgever welk formaat het boek krijgt, of je veel of weinig tekst op een pagina wilt en of je een rustige vormgeving wilt of juist heel gevarieerd. Heb je voorbeelden van mooie boeken of mooie lettertypes, stuur ze dan mee. De vormgever maakt eerst een proefopmaak van een aantal pagina’s, waar je feedback op kunt geven. Tevreden? Dan maakt een vormgever het complete boek voor je klaar. De cover wordt meestal al in een eerder stadium gemaakt.

Stap 4: Opmaakcorrectie

En dan ligt er een compleet boek als PDF-bestand in je mailbox. Nu ziet het er al heel echt uit! Toch komt er nog een belangrijke laatste ronde: de opmaakcorrectie. Je checkt of de opmaak goed gedaan is, of de paginanummers kloppen en of de illustraties op de goede plek staan. Ook hierbij is het handig dat er extra ogen meekijken. Je kunt hierbij weer een corrector inschakelen.

Stap 5: Vormgeving omslag

De voorkant van het boek is natuurlijk heel belangrijk: ga je voor een foto, illustratie of voor een mooi vormgegeven titelbelettering? De vormgever denkt hierin mee en komt met voorstellen. Als het boek bijna klaar is, lever je een tekst aan voor de achterkant van het boek, plus de barcode. De vormgever maakt het omslag daarmee helemaal af. Kies je voor een hardcover, een paperback of een flexibele kaft? Het kan allemaal.

Stap 6: Naar de drukker

Je laat de drukker weten hoe het boek eruit gaat zien: formaat, bindwijze, kleuren, leeslintjes enzovoort. De drukker gaat aan de slag en geeft een planning af. En een paar weken later is het zover: jouw eigen boek wordt bezorgd! Mmm, de geur van een nieuw boek is nergens mee te vergelijken. En nu is het tijd om je boek aan de man of vrouw te brengen. Maar dat is voer voor een andere blog!

Boek uitgeven in eigen beheer

Zelf je boek uitgeven is best een heel gedoe. Er komt veel bij kijken: offertes aanvragen, een planning maken, nadenken over de vormgeving … En hoe vind je de juiste vormgever, drukker en corrector? Misschien wil je wel je manuscript uitbrengen in boekvorm, maar weet je niet hoe dit moet doen. Kijk dan eens bij auteurscoaching. Ik kan je helpen met alle aspecten van het uitgeven van je boek of ebook: van financieel plaatje en vormgeving tot drukwerk. Dat geeft duidelijkheid en overzicht! Diverse auteurs gingen je al voor en waren enthousiast over de samenwerking. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Een gedachte over “Hoe maak je een boek?”

 1. Beste Hanna
  Ik kwam tijdens het zoeken naar iemand, om mij te begeleiden , mijn boek te schrijven, vorm te geven én uit te geven bij jou website uit.
  Al ruim een jaar ligt het in op hart om een boek te gaan schrijven .
  Toen ik na mijn vraag aan God vroeg om een bevestiging, kreeg ik deze dezelfde dag via een profetie. de woorden aangereikt “Schrijf je boek”
  duidelijker kon niet.
  Graag zou ik met je in contact komen , om wat meer duidelijkheid te krijgen over de ontwikkeling en eventuele begeleiding .
  Vriendelijke groet
  Ineke Karman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *