overige

Doelen voor 2021

In de kerstvakantie maakte ik een evaluatie van 2020 en formuleerde ik een paar nieuwe doelen voor 2021. Het was raar om hiermee bezig te zijn. Afgelopen jaar verliep zo anders dan verwacht, en ook nu weten we nog helemaal niet wat het nieuwe jaar gaat brengen. Het leven is natuurlijk nooit maakbaar, maar dit jaar voel ik dat sterker dan anders. Ik heb voor het nieuwe jaar dan ook niet heel uitgebreide doelen gesteld.

Terugkijken op afgelopen jaar vond ik wel heel waardevol. Het was fijn om te zien wat er allemaal gebeurd is en wat ik heb bereikt. Ik kocht mijn mountainbike, las veel, vond eindelijk een modus voor stille tijd en bouwde mijn werk verder uit. Ik genoot erg van het lezen van kinderboeken (mijn doel dit jaar was 20 kinderboeken – en dat lukte). Ik ging twee keer een nachtje alleen weg. Met een vriendin bezocht ik een gave online conferentie en ik begon met de Michacursus. Er waren ook dingen die niet lukten, zoals het volgen van zangles. Sporten ging tot de zomervakantie heel goed, maar daarna niet meer. Een valkuil waar ik telkens opnieuw in trap, is dat ik te veel wil. Alle leuke plannen passen vaak niet in mijn week. Dat leidde in oktober tot een kleine inzinking (en hopelijk leerde je daarvan, Hannah!).

Deze evaluatie vormde de basis voor mijn jaarplannen voor 2021. Ik formuleerde een aantal categorieën (nav Grip) en bedacht bij iedere categorie 1-3 doelen of voornemens. De categorieën die ik gebruik, zijn werk, gezondheid, geloof, familie & vrienden en plezier. Om met werk te beginnen: ik wil heel graag eens iets nieuws leren. Als iemand vertelt een opleiding te volgen, word ik altijd lichtelijk jaloers. Mijn voornemen voor dit jaar is dus om een werkgerelateerde cursus of opleiding te volgen.

De nachtjes alleen weg bevielen me erg goed, en daarom staan voor komend jaar weer ingepland. Ook zou ik graag weer een conferentie bezoeken, online of ‘in het echt’. Verder heb ik me voorgenomen om mijn familie wat vaker te bellen.

Het kinderboekenproject was erg leuk en ik heb nagedacht over een nieuw leesproject. Non-fictieboeken lees ik altijd weg als romannetjes, maar het gebeurt te weinig dat ik de lessen ook toepas in mijn eigen leven. Niet alleen lezen, maar ook doen, zeg maar. Mijn doel voor dit jaar is daarom: ik lees iedere maand een non-fictieboek, probeer de lessen toe te passen en daarover te bloggen. Bij deze dus!

Verder wil ik graag meer gaan sporten en gezonder gaan eten. Begin januari ben ik hier al mee gestart, dus het begin is er. Wat ook nog steeds op mijn lijstje staat, is het levensverhaal van mijn opa afmaken. Ik ben begonnen met lectio divina op maandagavond, met een online waterverfcursus, een boekjesproject, en een nieuwe taak in de kerk. Ik geloof dat hiermee al aardig de grens van ’te veel doen’ heb bereikt …

Maar het blijft niet bij vage voornemens. De jaardoelen splits ik op in doelen per kwartaal, per maand, per week en zelfs per dag. Zo is mijn doel voor dit kwartaal om weer een interview met mijn opa te houden en al het materiaal tot nu toe in een mooie tekst te gieten. Vervolgens plan ik elke maand een week waarin ik dit wil doen, en binnen die week plan ik daarvoor een tijdsblok. Zo worden mijn doelen en plannen zo concreet mogelijk, en is het ook gemakkelijker om te zien of er nog iets bij kan.

In 2020 koos ik ook een ‘woord van het jaar‘. Dat leverde me veel moois op, waaronder een interview. Ook voor dit jaar heb ik weer een woord gekozen. Maar dat is voer voor een volgend blog!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *