boeken, timemanagement

Focus AAN/UIT (recensie)

Dicht de 4 concentratielekken en krijg meer gedaan in een wereld vol afleiding.
Mark Tigchelaar en Oscar de Bos

De ondertitel van dit boek trekt meteen de aandacht. Een wereld vol afleiding, wie herkent dat nou niet? En meer gedaan krijgen willen we allemaal wel. Mark Tigchelaar legt haarfijn uit hoe het allemaal werkt.

Iedereen weet wel wat die telefoon een enorme afleider is, en dat multitasken eigenlijk niet mogelijk is. Maar in dit boek wordt het allemaal zo helder en scherp uitgelegd dat je er echt niet meer omheen kunt. Met voorbeelden, tips en onderzoek vertelt hij precies hoe je hersenen werken en hoe je voor meer focus zorgt.

Ik werd me er pijnlijk van bewust dat ik het echt moeilijk vind om me langere tijd om iets te concentreren. Misschien hebben mijn hersenen dat inmiddels afgeleerd. Het goede nieuws van Mark is dat je jezelf hierin kunt trainen. Voor een complexe taak werkt het het beste als je je daar 90 minuten lang onafgebroken mee bezig kunt houden.

Iets anders wat ik leerde, is dat je hersenen moe worden van alle input die er binnenkomt. Na een blok hard werken kijk ik vaak even op social media. Dat is geen goed idee, want daarmee blijft er informatie binnenkomen. De beste pauze voor je hersenen is ongerichte aandacht: lopen, uit het raam kijken of trampolinespringen (dat doet Mark). Dan kunnen je hersenen de input verwerken en zijn ze daarna weer fris.

In het boek staan ook interessante inzichten over creativiteit. Zoals dat veel creativiteit onbewust gebeurt, terwijl je eigenlijk iets anders aan het doen bent. Als je iets creatiefs aan het doen bent, moet je dus juist veel pauzes houden en wandelen. Dan doen je hersenen intussen het werk.

Andere goede tip: check niet je email of berichten als je daarna een afspraak hebt. Dan blijft het bericht hersencapaciteit innemen, terwijl je er niets mee kunt doen.

In het boek staan nog veel meer interessante weetjes en nuttige tips. Het geeft je gegarandeerd veel eye-openers en zorgt ervoor dat je meer gefocust gaat werken. Lezen dus!

Een gedachte over “Focus AAN/UIT (recensie)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *