boeken

De weg terug naar jezelf (recensie)

Op ontdekkingstocht met het enneagram
Ian Morgan Cron

Beschrijving van negen persoonlijkheidstypen en adviezen hoe deze persoonlijkheden kunnen veranderen en groeien.

In dit boek worden negen persoonlijkheidstypes besproken die iedereen in zijn omgeving wel zal herkennen, zoals de onderzoeker, helper en presteerder. Interessant is dat ook de oorsprong van het gedrag wordt beschreven: sommige types komen voort uit woede en andere uit angst of gevoel. De manier waarop ze hiermee omgaan is verschillend. Zo zal de uitdager zijn woede altijd snel uiten, terwijl de vredestichter juist conflicten wil voorkomen. Ieder type heeft ook twee vleugels, de types waar ze dichtbij zitten en vaak ook trekjes van hebben. Bij een stressreactie ‘schiet’ je naar de negatieve kant van een ander type (dit wordt duidelijk wanneer je het enneagram bekijkt).

Het mooie van dit boek vind ik dat de types worden beschreven als gezonde, volwassen persoonlijkheden, maar ook als ongezonde persoonlijkheden. Je kunt groeien van onvolwassen naar volwassen. Per type staat beschreven welke stappen je hiervoor kunt zetten. Een hoopgevende boodschap; ieder type heeft zijn unieke en goede eigenschappen en de minder goede kanten ervan kun je aanpakken.

De vele voorbeelden maken dat je jezelf of anderen al snel herkent in een van de types. Zelf heb ik mijn type nog niet gevonden, maar dat ligt vast aan mij (die van mijn echtgenoot zag ik meteen). Het nadeel van zo’n boek is tegelijkertijd dat het de hele wereld indeelt in herkenbare types. Af en toe is enig relativeringsvermogen op zijn plaats, maar dat hoef je van deze enthousiaste Amerikaan niet te verwachten.

Wat leerde ik van dit boek?

  • De meeste mensen reageren vanuit een van de drie basisemoties.
  • Iedere persoonlijkheid heeft zijn mooie, unieke kanten.
  • Een persoonlijkheid is niet gezond of ongezond, maar kan allebei zijn en ook groeien naar volwassenheid.
  • Waarom mijn man, die een onderzoeker is, me niet vertelt wat hij voelt maar wat hij denkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *