boeken

Ikigai (recensie)

De Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven
Francesc Miralles en Héctor García

Hoe je gelukkig en gezond oud kunt worden.

De auteurs van dit boek gingen naar het eiland Okinawa in Japan. Hier leven de meeste honderdplussers ter wereld. Wat zorgt ervoor dat zij zo lang leven? Dat is een combinatie van factoren. Het klimaat speelt mee: het is daar het hele jaar lekker weer, net als op een aantal andere plekken waar mensen erg oud worden. Veel mensen verbouwen hun eigen groenten. Ze eten gezond, met veel groente, vis en natuurlijke producten. Maar vooral: de dorpjes zijn hechte gemeenschappen, waar iedereen elkaar kent en voor elkaar zorgt. Mensen zijn de hele dag samen bezig en niemand voelt zich alleen. Een hele tegenstelling met de ouderen in Nederland, die vaak alleen in hun huis zitten en steeds minder de deur uit komen. 

De auteurs vinden ‘Ikigai’ een belangrijk concept. Dit houdt in dat de ouderen op Okinawa weten wat hun passie is en daarnaar leven. Ze voelen zich nodig, omdat ze iets doen wat onmisbaar is. Zelf denk ik dat vooral het gevoel van sociale gemeenschap belangrijk is om een hoge leeftijd te bereiken, gecombineerd met beweging en gezonde voeding. 

Het boek is makkelijk leesbaar, met korte hoofdstukken. In het boek komen ook andere levensvisies aan bod, wat het soms wat minder duidelijk maakt. Maar over het algemeen is het zeker een inspirerend boek.

Wat ik leerde van dit boek:

  • Het is goed om bezig te blijven, ook als je 65+ bent.
  • Relaties zijn belangrijk voor je gezondheid en welbevinden.
  • Eet tot je 80% vol zit. 
  • Eet vooral groente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *