boeken, geloof

Hemelse huizen (recensie)

Oefenplaatsen voor een levend geloof
Michelle Anthony

Hemelse huizen is een boek over het opvoeden vanuit geloof. Het boort de diepere lagen aan: wat wil je eigenlijk overbrengen? Wat voor mensen wil je dat je kinderen worden?

Als ouders kunnen we er niet voor zorgen dat onze kinderen een relatie met God krijgen. Maar we kunnen wel de juiste omgevingen scheppen, waarin kinderen hun geloof kunnen ontwikkelen. De auteur geeft daarin een aantal heel praktische voorbeelden: zorg voor een geloofsgemeenschap, ga met je kinderen op missietrip, laat ze hun verantwoordelijkheid nemen enzovoort. 

Uit het boek spreekt veel liefde voor kinderen, voor God en voor relaties. De auteur is enorm gepassioneerd over het scheppen van een gezonde omgeving voor je kinderen. Persoonlijk vond ik haar aanpak wel behoorlijk ambitieus. Ze legt de lat hoog voor haar kinderen, maar ook voor zichzelf. Daarin is ze gelukkig wel eerlijk en deelt ook wat er misgaat. Ik heb ook een aantal waardevolle lessen geleerd uit dit boek, die ik probeer toe te passen.

Wat leerde ik van dit boek?

  • Laat je kinderen duidelijk zien hoe jij je geloof uitleeft. Dat is de enige manier waarop ze het kunnen leren. En ja, dat vraagt ook dat je daar zelf steeds mee bezig bent.
  • Na een straf volgt altijd het opbouwen in liefde. Spreek het vertrouwen uit dat het de volgende keer goed gaat. Laat ook zien hoe het wél kan (maak rechte paden).
  • Zorg dat je kinderen hun verantwoordelijkheid nemen, dat ze zien wat er gedaan moet worden. Dat leren ze alleen door zelf het goede voorbeeld te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *