duurzaam

Zonder vlees

De aanleiding was de actie van Oars Ite: hoeveel dagen kun jij zonder vlees? De bedoeling was om 5 dagen per week vegetarisch te eten. Daarmee zou ik al zo’n 200 m2 besparen op m’n ecologische voetafdruk. 

Wij aten altijd de helft van de week vlees (biologisch rundvlees) en de helft vegetarisch. Het deel vegetarisch bestond dan meestal uit de veel te zoute, en niet erg lekkere,  vleesvervangers van de Jumbo. Deze actie was voor mij een mooie aanleiding om het anders te gaan doen: geen vleesvervangers meer, maar lekkere vegetarische recepten uitproberen. 

En die bleken er genoeg te zijn. Met bonen en linzen is er heel veel mogelijk. En samen met granen vormt dat een volwaardige vleesvervanger. In plaats van gehakt door de pastasaus, kun je heel goed kikkererwten nemen. Ook curry is heerlijk met kikkererwten of linzen. Een tajine met kikkerwten. Natuurlijk de vegetarische lasagne, met lekker veel kaas. Maar wat eet je bij je maaltje aardappels en groente? Ik heb een heerlijk recept voor bonenburgers gevonden, hier een groot succes. 

image

Dit recept haalde ik trouwens uit Brain food for kids, een grappig kookboek (niet vegetarisch en ook niet meer verkrijgbaar). Toen ik begon had ik het boek De kleine vegetariër uit de kast gehaald, maar dat viel me erg tegen. De recepten zijn best ingewikkeld, met ongewone ingrediënten. Het kookboek dat nog op mijn verlanglijstje staat is Wat de post schaft van Lisette Kreischer. 

Het resultaat van deze maand? Wij hebben sinds 1 januari helemaal geen vlees meer gekocht. Dat was te merken aan de kassabon. En ik heb een boel lekkere recepten toegevoegd aan m’n repertoire. Die blijven erin, en die vleesvervangers kunnen voortaan in de koeling blijven liggen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *