overige

Goede gewoonten

Een praktische leefregel voor een tijd van afleiding
Justin Whitmel Early

Meer vrijheid in je leven en meer ruimte voor wat belangrijk is, door je aan vaste gewoontes te houden.

Als het even niet zo goed met me gaat, help ik mezelf door structuur aan te brengen. Na een drukke periode waarin ik mezelf een beetje voorbij was gelopen, deed ik dit ook. In mijn bullet journal vind ik het meteen terug: na pagina’s rommelige notities, is daar opeens een strakke, lege maandplanning. Op de rechterpagina staan twee lijstjes: eentje met een aantal gewoonten en een met ontspannende bezigheden. Deze lijstjes gaven me letterlijk lucht. Tijdens mijn stille tijd ’s ochtends of wandeling tussen de middag, raapte ik mezelf weer een beetje bij elkaar. Langzaam maar zeker werd ook mijn ademhaling weer normaal.

Gewoontes zijn belangrijk; niet alleen in tijden van stress, maar ook om stress te voorkomen.

Eén van mijn nieuw ingestelde gewoonten was om iedere ochtend een hoofdstuk uit een boek te lezen. Ik begon met het zeer toepasselijke boek ‘Goede gewoonten’ van Justin Whitmel Earley. Mocht je op zoek zijn naar een beter dagritme, dan geeft dit boek erg veel inspiratie. Ik houd enorm van de combinatie van heel praktische gewoonten en de spirituele betekenis die daar achter zit. Justin vertelt dat gewoonten (of leefregels) het raamwerk van je leven zijn. Je groeit voortdurend, maar net zoals een klimplant een raamwerk nodig heeft, heeft jouw leven ook structuur en richting. Gewoontes helpen je om dagelijks of wekelijks (zonder daar al te veel over na te denken) het belangrijkste voorop te stellen: liefde voor God en je naasten.

Justin geeft vier dagelijkse gewoontes en vier wekelijkse gewoontes. Hij zat zelf tegen een een burn-out aan en deze dingen hielpen hem om de focus weer goed te krijgen. Zo begint hij de dag nu met de Bijbel in plaats van met de smartphone. Je begint met je ware identiteit als kind van God. Dat geeft aan wie je bent, en niet het aantal likes op social media. Ik houd ervan hoe hij heel bewust nadenkt over alles in zijn leven. Zo beperkt hij zijn mediagebruik tot vier uur per week, omdat hij alleen dingen wil kijken die bijdragen aan schoonheid, gerechtigheid en gemeenschap.

Sommige gewoonten die hij noemt, zijn voor mij wel een heel grote stap. Bijvoorbeeld elke week vasten om deel aan het lijden te krijgen. Maar gelukkig noemt hij bij iedere gewoonte ook een aantal alternatieven, of manieren waarop je het wel haalbaar kunt maken. Leuke toevoeging zijn de lijstjes achterin met goede gewoonten voor onder meer ouders, ondernemers, kunstenaars en sceptici.

Een gedachte over “Goede gewoonten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *