boeken

Weg van de supermarkt

Weg van de supermarkt stond al een poos op mijn verlanglijstje en het was
zeker de moeite waard! Gerrit Jan Groothedde, alias de Eetschrijver, probeert
om een halfjaar geen boodschappen in de supermarkt te doen. Hij gaat op zoek
naar alternatieve manieren om zijn eten in huis te halen. Zijn verslag wordt
afgewisseld met productvergelijkingen, interviews met andere bewuste shoppers
en ideeën voor alternatieven. 

En die zijn er legio: van markten tot toko’s en van
online bestellen tot kopen bij de boerderij. Het is alleen wel veel meer werk
en gedoe, zeker wanneer je in Almere-Buiten woont. Gerrit-Jan gaat dan ook
regelmatig de ‘fout in, en daar schrijft hij vermakelijk over. Hij is wel een
beetje een culi-snob, maar dat geeft hij zelf ook ruiterlijk toe en daardoor
wordt het weer grappig. Op zaterdagavond heeft hij net die ene fles
balsamico-azijn nodig en waar kun je die dan alleen nog krijgen … juist. 

Een eye-opener vond ik de productvergelijkingen in het boek. Bijvoorbeeld de verschillen tussen een supermarkt-aardbei en een aardbei van een lokale boer: de eerste wordt puur geteeld op zijn uiterlijk en houdbaarheid, terwijl het bij de tweede om de smaak gaat. Mijn groenten van de Appie smaakten meteen minder lekker … Maar ook over vlees wordt een onthullend boekje open gedaan. Voor mij een reden om het alternatief van de Eetschrijver eens uit te proberen. 

Heel interessant zijn ook de achterliggende processen van de supermarktdistributie. Want het gaat alleen om de winst en de telers verdienen bijna niets. Maar dat wisten we natuurlijk al. Jammer dat het zo lastig is om die veel gezondere groente voor een eerlijke prijs bij elkaar te verzamelen. Gelukkig is de auteur zelf ook aan de slag gegaan om alternatieven op een rijtje te zetten: http://boerenmarktplein.nl. Dat is alvast een goede start. Overigens is het opvallend dat de biowinkel als alternatief helemaal ontbreekt in het boek. Ik ben benieuwd wat de auteur van deze ‘tussenweg’ vindt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *