duurzaam, minder afval

Wasbaar luieren deel 2

We gebruiken nu al een poosje wasbare luiers. En zijn er erg enthousiast over! Het is vooral een prettig idee dat we veel minder afval produceren. En dat het ook nog veel goedkoper is, is natuurlijk mooi meegenomen.

De luiers

Via Marktplaats kocht ik een pakket met daarin Flip luiers en Bamboozles.

De Flip luiers zijn eigenlijk gewoon katoenen lappen die je in 3-en vouwt. Die leg je vervolgens in een waterdicht overbroekje. Dat ziet er zo uit:

Dit geheel doe je vervolgens net als een wegwerpluier om:

De luier kan behoorlijk wat vocht opnemen. Lekken kan eigenlijk niet, want het broekje wordt helemaal lekdicht afgesloten. Deze luiers zijn vrij goedkoop en ze werken makkelijk, als je het een keertje hebt gezien. Onze oppassen, opa’s en oma’s kunnen er allemaal mee overweg. Er zit wel een vrij dik pak tussen de beentjes.

Het andere systeem dat ik gebruik, is Bamboozle Stretch. Dit zijn bamboe luiers. Bamboe kan veel vocht opnemen en is zacht voor het huidje. Ook hierbij gebruik je een luier en een overbroekje. Eerst doe je de luier zelf om. Dat ziet er zo uit:

Vervolgens gaat er een waterdicht overbroekje overheen:

In de luier kun je eventueel nog een extra inlegger doen. Het overbroekje is wat lastiger om te doen dan de Flip. Maar de luier zelf is wel heel zacht en soepel. Deze luiers drogen aan de waslijn een stuk langzamer dan de Flip luiers.

Besparing

Ik heb via Marktplaats een pakket van iemand overgenomen. Daar heb ik nog wat losse dingen bij gekocht, waaronder een wasnet. In totaal was ik zo’n 200 euro kwijt. In principe heb ik nu genoeg luiers tot Levi zindelijk is. Daarbij vergeleken: wegwerpluiers kostten ons ongeveer 7 euro per week.  Met 3 jaar luieren zit je dan op meer dan 1000 euro! Natuurlijk kost het wassen ook nog wat, maar het is absoluut een flinke besparing.

Wassen

Ik heb een stuk of 16 luiers, genoeg voor ongeveer 3 dagen. Als de luiers op zijn, was ik ze op 60 graden, samen met de andere 60-graden was. Tot ze gewassen worden, bewaar ik ze in een afgesloten luieremmer. Hier zit een groot wasnet in, zodat ik het volle wasnet in z’n geheel in de wasmachine kan gooien. Ik laat ze drogen en de volgende dag gebruik ik ze weer opnieuw! Het wassen vind ik geen probleem. Dat moet je toch met twee kleine kids. En de hoeveelheid extra was valt erg mee, het is lang geen wastrommel vol. Alleen moet je de wasbeurten goed timen.  

Onderweg en ’s nachts

Als we weg zijn, gebruiken we soms wegwerp en soms wasbaar. Het hangt er een beetje vanaf waar we naartoe gaan. Er zijn fancy luierzakken verkrijgbaar voor onderweg. Wij gebruiken gewoon een plastic zak.

Levi heeft ’s nachts nog wel een wegwerpluier om. Een superabsorberende nachtpamper, omdat hij ’s nachts nog vaak drinkt en dus veel plast. Het verschonen van deze luier vinden we ’s ochtends maar een vies karweitje … en het afval vinden we ook niet prettig. Dus we willen zo snel mogelijk ook ’s nachts overgaan op wasbaar.

Het moge duidelijk zijn: wat ons betreft is wasbaar luieren een aanrader. Laat het me weten als je meer wilt weten over de ins en outs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *