self-care

Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen. Self-care. Me-time. Het zijn onderwerpen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. En niet alleen omdat het zo fijn is om even voor jezelf te doen. Om me heen zie ik best veel vrouwen die de hele dag maar rennen en vliegen voor anderen. Als je ze vraagt wat ze zelf eigenlijk graag doen, weten ze het soms niet eens. 

Self-care betekent dat je iets gaat doen waar je van oplaadt. Dus niet gedachteloos een serie kijken na een uitputtende dag, want dat maakt je meestal alleen maar vermoeider. Het vereist dus wel een bewuste keuze. Je moet er even over nadenken: waar heb ik nu behoefte aan? 

Het kan best lastig zijn om erachter te komen waar je van oplaadt. Een manier om dat te ontdekken is om te kijken wat je als kind graag deed. Was je graag buiten in de natuur? Lag je het liefst te lezen in het weekend? Bakte je graag koekjes? Of hield je van tekenen, schilderen en kleien?

Self-care activiteiten hebben vaak te maken met ‘iets met je handen doen’. Zo concentreer je je op iets fysieks en verdwijnen alle gedachten in je hoofd even naar de achtergrond. 

Self-care heeft me al vaak door moeilijke periodes heen gesleept. Als er veel werk is en weinig slaap, maak ik een me-time planning en houd me daaraan. Ik geloof echt dat dat de reden is dat ik nooit burn-out ben geraakt. Ik plan dan elke dag (in mijn bullet journal) één self-care activiteit. Bijvoorbeeld op maandag een Pilatesles, op dinsdag en donderdag schrijven in mijn dagboek en op woensdag een korte wandeling. Heel verschillende dingen, die vaak niet meer dan een halfuurtje tijd kosten, maar stuk voor stuk zaken waar ik van oplaad. Het lijkt wel magie: opeens is de spanning uit mijn schouders, voel ik me veel relaxter en heb ik weer energie. 

Voor een ander kan het beter werken om een lijstje te maken en op het moment zelf een fijne self-care activiteit uit te zoeken. Of misschien vind je het prettiger om elke week een aantal vaste activiteiten te plannen waarvan je weet dat je ervan oplaadt. Bijvoorbeeld een sportles of een wandeling met een vriendin.

En wat is er leuker dan een nieuwe self-care activiteit te ontdekken? Ik dacht altijd dat ik niet sportief was, maar nu ga ik met veel plezier twee keer per week naar de sportschool. Iemand anders dacht dat yoga niets voor haar was, maar nu is het een relaxmoment waar ze de hele week naar uitkijkt.

De komende tijd ga ik vaker over dit onderwerp bloggen, dus stay tuned!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *