workshops

Workshop recensie schrijven

De vrijwilligers van een christelijke boekhandel zochten een leuke activiteit voor een medewerkersochtend. Ze kwamen uit op een workshop recensie schrijven. Er was wel een klein beetje een dubbele agenda … Men wilde de boeken in de winkel graag een buikbandje geven met een mini-recensie van een medewerker erop. Een leuke uitdaging – voor mij en voor de deelnemers – om dat in een uurtje onder de knie te krijgen!

Na koffie en taart was het tijd voor een intro-activiteit. Iedereen had een boek meegenomen en mocht daarover iets vertellen aan degene naast hem of haar. Dat leverde meteen al leuke gesprekken op en een enorme variatie aan boeken: van roman tot kinderboek een meditatieve titel en zelfs een mooie CD.

Maar hoe schrijf je nu je mening over een boek kort en bondig op? Welke aspecten kun je allemaal behandelen? Denk aan schrijfstijl, boodschap van de auteur, personages en illustraties. Samen kwamen we daar een heel eind mee.

Een leuke manier om een recensie visueel te maken, is het maken van een mindmap of woordspin. Begin bij de titel en schrijf daaromheen alles wat er in je opkomt over het boek. Breid de woordspin steeds verder uit door jezelf steeds de ‘waarom’-vraag te stellen. Uiteindelijk streep je de belangrijkste zaken aan en deze gebruik je in je recensie.

Na een uurtje ontstonden al de eerste buikbandjes – in kladversie – op papier. De deelnemers zagen het helemaal zitten om hiermee verder te gaan. ‘Als je weet hoe het moet, is het helemaal niet zo moeilijk!’ Kijk, dat hoopte ik mee te geven, en ik ben blij dat het gelukt is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *